Jak wygląda dieta lekkostrawna? Jadłospis na 3 dni!
Dietę lekkostrawną często przepisuje się w szpitalach po operacjach. W tym celu dostarcza się organizmowi wszystkich potrzebnych składników pokarmowych. Ogranicza się za to produkty i ciężkostrawne potrawy. Regularnie spożywa się posiłki, w małych dawkach, tak, aby nie obciążać układu pokarmowego. Jest to pewnego rodzaju dietą leczniczą, która rekomendowana jest po operacjach, zatruciach czy chorobach jelit.
Zasady diety lekkostrawnej
Dietą lekkostrawną na wątrobę nazywa się łatwostrawny sposób żywienia się. Jest przerobioną dietą podstawową. Jej zadaniem jest:
- oszczędzanie przewodu pokarmowego lub innego narządu
- zmniejszenie bólów przewodu pokarmowego
- poprawa stanu zdrowia
Główną zasadą diety lekkostrawnej jest sposób przyrządzania potraw. Gotuje się w związku z tym na parze, na wodzie, piecze w folii lub rękawie oraz w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Aby były bardziej przyswajalne i łatwe do jedzenia można dodać ubite białka jaj lub namoczyć je w wodzie bądź mleku.
Po co jest dieta lekkostrawna? Wskazania
Jak każdą dietę, należy się wcześniej skonsultować ze specjalistą od dietetyki. Do wskazań stosowania diety lekkostrawnej jest operacja wyrostka czy problemy z żołądkiem. Także wrzody, gorączka czy stany zapalne żołądka. Powinny ją stosować osoby starsze, mające stany zapalne żołądka czy pobudliwe jelito grube. Polecana jest po operacjach czy rekonwalescencji, infekcjach czy zatruciach pokarmowych. Sprawdzi się również przy zakażeniu rotawirusami czy w przypadku żywienia osób, które leżą w łóżku.
Dieta lekkostrawna – produkty
Do dozwolonych produktów diety lekkostrawnej zaliczają się:
- produkty zbożowe – drobne kasze, jasne pieczywo, manna, biały ryż oraz drobne makarony
- produkty mleczne i mleko – zsiadłe mleko, kefir, naturalny jogurt, słodkie mleko
- tłuszcze – słodka śmietanka, masło czy oleje roślinne
- jajka – na miękko, jajecznica lub omlet
- warzywa – zmiksowane, przetarte lub gotowane
- owoce: morele, jabłka, pomarańcze, melony
- słodycze i cukier: miód, dżemy bez pestek i cukier
- desery: kompoty, musy, kisiele, biszkopty
- przyprawy: pietruszka, sok z cytryny, imbir, bazylia, kminek czy wanilia
- napoje – kompoty owocowe, niegazowana woda, rozcieńczone soki
Jadłospis na 3 dni
W Internecie można znaleźć gotowe przepisy na dietę lekkostrawną. Oto przykładowy jadłospis na 3 dni.
1 dzień:
- Śniadanie: Sok pomarańczowy lub zielona herbata, płatki jaglane z malinami, bananami lub borówką amerykańską.
- Drugie śniadanie: chrupkie pieczywo z białym serkiem, pomidorem i wędliną
- Obiad: Pulpeciki i zupa krem z dyni
- Deser: Sałatka z mandarynek, nektarynek i suszonych śliwek
- Kolacja: Kasza kuskus i kurczak ze szpinakiem
2 dzień:
- Śniadanie: Gotowane na mleku płatki ryżowe
- Drugie śniadanie: Ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną
- Obiad: Kasza kuskus, ogórki kiszone i kotleciki z grzybów
- Deser: Świeży sok z cytrusów
- Kolacja: Pszenna bułka z masłem, wędliną, sałatą, pomidorem i jajkiem na twardo
3 dzień:
- Śniadanie: Pieczywo chrupkie z masłem i chudą wędliną oraz jajecznica na parze z 3 jajek
- Drugie śniadanie: Maślanka z rodzynkami i suszoną żurawiną
- Obiad: Gotowany na parze pstrąg polany sosem koperkowo-czosnkowym z naturalnego jogurtu oraz gotowane na parze warzywa
- Deser: Owocowy kisiel
- Kolacja: Zupa krem z dyni z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana